Werk en Privé in balans

Zijn jouw werk en privé met elkaar in balans? Of heb je het gevoel dat je de hele dag achter de feiten aan rent? Op deze pagina vind je informatie over verlofregelingen, werken en zorgen en nog veel meer.

Werk en zwangerschap

Er komt heel wat kijken bij werk en zwangerschap. Zwangerschapsverlof en andere regelingen, maar ook zijn er zaken rond je arbeidsomstandigheden om rekening mee te houden.

Informatie over werk en zwangerschap vind je hier.

De FNV heeft een handige app ontwikkeld met deskundig en betrouwbaar advies over werken tijdens je zwangerschap. Door je uitgerekende datum in de app te zetten kan de FNV – als jij dat wilt – je advies op maat geven over je zwangerschap. Je ontvangt dan periodiek een nieuwsbrief waarin handige informatie staat die aansluit bij de fase van je zwangerschap.

Minder gaan werken? Of stoppen misschien?

Wil je minder of meer gaan werken? Dit zijn je rechten. Op de website van de FNV is ook informatie te vinden.

In deze brochure van FNV Vrouw lees je welke gevolgen het voor je toekomst heeft als je besluit minder te gaan werken of (tijdelijk) te stoppen met je betaalde werk. Met tips om problemen te voorkomen en de consequenties op te vangen.

Onderhandelen thuis en op het werk

Hoe regel je werk en zorg als je kinderen krijgt? Ga je minder werken? Hoe verdeel je de huishoudelijke en zorgtaken? Veel van deze beslissingen worden aan de ‘keukentafel’ genomen. Download hier ‘Onderhandelen aan de keukentafel’ van FNV Vrouw met tips, valkuilen en literatuurverwijzingen.

Maar ook een gesprek met je werkgever moet je goed voorbereiden. Hier kun je een stappenplan vinden om de onderhandelingen voor te bereiden.

Onderzoek ‘Lekker vrij? Vrije tijd, tijdsdruk en de arbeidsduur van vrouwen’

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het Sociaal Cultureel Planbureau en Atria de opdracht gegeven voor het onderzoek: ‘Lekker vrij? Vrije tijd, tijdsdruk en de arbeidsduur van vrouwen’. Het resultaat van dit onderzoek heeft minister Bussemaker op 8 maart 2016 aan de Tweede Kamer aangeboden.

De relatie tussen vrije tijd, tijdsdruk en arbeidsparticipatie staat centraal in dit rapport. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

  • Vrouwen hebben evenveel vrije tijd als mannen;
  • Vrouwen voelen zich vaker gejaagd en voelen meer tijdsdruk;
  • De vrije tijd van vrouwen is meer versnipperd en ze brengen die voor een groter deel door in aanwezigheid van kinderen;
  • Vrouwen blijken ook in hun in hun vrije tijd meer gericht op wensen en welzijn van anderen;
  • Vrouwen zonder jonge kinderen zouden zich minder druk voelen en meer willen werken, als hun vrije tijd minder versnipperd zou zijn;
  • Drukke vaders van jonge kinderen willen minder werken.

Meer lezen? Download hier het rapport.

Tegemoetkoming kosten kinderen

Per 1 januari 2015 is er veel veranderd inzake de kindregelingen. De kindregelingen zijn teruggebracht van 9 naar 4. Deze wetswijziging heeft vooral grote gevolgen voor alleenstaande ouders. De alleenstaande oudertoeslagen zijn afgeschaft en daar is een alleenstaande ouderkop bij het kindgebondenbudget voor in de plaats gekomen. Aanvragen van het kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag moet bij de belastingdienst. Ook voor de kosten van kinderopvang kun je een tegemoetkoming krijgen.

Verlofregelingen

Om werk en zorg te combineren, kun je gebruik maken van verschillende verlofregelingen. Kijk hier voor meer informatie over verlofregelingen.

Meer of minder werken

Wil je minder of meer gaan werken? Dit zijn je rechten. Op de website van de FNV is ook informatie te vinden.

Tips geld en gezin

Moederschap is plannen, plannen, plannen. maak gebruik van de tips van Mind the Gap.

Meer weten?

Informatie over verlofregelingen:
Overheid

Informatie over financiën:
http://www.werk-en-geld.nl

Facebook pagina om ervaringen uit te wisselen:
http://www.facebook.com/werkprivedelen

Andere interessante pagina’s:
http://www.careerandkids.nl

http://www.studerendemoeders.nl