AOW en pensioen

Over pensioen en AOW

Je pensioen, hoe zit dat eigenlijk? Heb jij het goed voor elkaar of weet je het niet precies? Tijdelijk stoppen met werken, een deeltijdbaan of een tijdje in het buitenland wonen hebben invloed op je pensioen. Want al werkende spaar je voor je pensioen. En werk je wat minder, dan spaar je ook minder. En woon je minder dan 50 jaar voorafgaand aan je pensioendatum in Nederland, dan krijg je minder AOW.

Verschil AOW en pensioen

AOW Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt niet uit wat je nationaliteit is. Ieder jaar dat je verzekerd bent, bouw je 2% AOW-pensioen op. Je krijgt een volledig AOW-pensioen als je in de 50 jaar voor je AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest. Het is een uitkering van de overheid. De uitvoering is door de SVB.

Pensioen is het bedrag dat je als oudedagsvoorziening opbouwt bij een werkgever, wanneer deze is aangesloten bij een pensioenfonds en hij (en jij!) pensioenpremie betaalt.

Kijk voor meer informatie op PensioenkijkerFNV of Mijn Pensioenoverzicht

Pensioen, hoe zit het?

Bekijk de checklist of de korte versie vragen en antwoorden.

Tipwijzer pensioen

FNV Vrouw heeft een handige ‘Tipwijzer Pensioen’ gemaakt die je hier kunt downloaden.

FNV over AOW en Pensioen

Hier vind je alle informatie en actueel nieuws van de FNV over AOW en Pensioen.

Kennisbank SVB

Op de SVB kennisbank vind je informatie over AOW.

Advies Atria

In dit advies wordt een voorzet gedaan voor een analyse van de genderaspecten van het huidige en het nieuwe pensioenstelsel. Meer informatie op de website van Atria.