De geschiedenis van FNV Vrouw

Al 70 jaar voor een betere positie van de vrouw

Dit jaar bestaat FNV Vrouw 70 jaar. Een lange periode waarin de plek van de vrouw in de maatschappij en op de arbeidsmarkt grondig is veranderd. En dat is mede dankzij de onafgebroken inzet van FNV Vrouw. Maar, we zijn er nog niet; nog steeds verdienen vrouwen minder dan mannen en hebben we niet dezelfde kansen op in- en doorstroom om maar een paar voorbeelden te noemen. Het werk is dus nog niet af, vandaar dat we ons blijven inzetten voor een betere positie van de vrouw.

Vrouwenbond NVV

FNV Vrouw werd opgericht op 27 januari 1948, in een periode waarin vrouwen alleen lid mochten worden als hun man lid was van de FNV Bond, toen nog NVV. Deze vrouwen waren meestal moeders van vaak grote gezinnen die andere vrouwen wilden ontmoeten en zich wilden ontwikkelen. Over de Vrouwenbond NVV werd wat lacherig gedaan; ‘vrouwen die thuis zijn, werken niet’. Terwijl het juist deze vrouwen waren die dag en nacht keihard werkten om de eindjes aan elkaar te knopen en naast de zorg voor het gezin vaak nog een bijbaantje hadden door huishoudelijk werk te doen bij een rijkere dame of productiewerk vanuit huis.

Ontwikkeling en scholing voor vrouwen

Stond in het begin van de Vrouwenbond de vrouw nog achter de man, eind jaren ’60 veranderde dat langzaam totdat ze naast en vaker ook voor de man stonden. De Vrouwenbond zette zich daarvoor in met ontwikkeling en scholing voor de leden zoals de Vrouwenvakscholen, geïnitieerd door Saskia van Hoek en Karin Adelmund. Op deze scholen kregen vrouwen die eerst voor het gezin hadden gezorgd alsnog een opleiding waardoor ze economisch zelfstandig werden. De steunpunten thuiswerk voor de vrouwen die vanuit huis werkten en nergens vertegenwoordigd waren, volgden al snel daarna.

Positie van de vrouw veranderen en verbeteren

In 70 jaar tijd is er veel veranderd en verbeterd. Mochten vrouwen vroeger na hun huwelijk niet doorwerken en was doorleren voor veel meisjes ook geen optie, tegenwoordig is het combineren van werk en gezin voor veel vrouwen de standaard en zijn de meisjes op hogescholen en universiteiten in de meerderheid. Desondanks is de positie van de vrouw in de maatschappij en op de arbeidsmarkt nog steeds niet gelijk aan die van de man. En dus is een organisatie die zich daar onvermoeibaar voor inzet, nog steeds hard nodig.

In de maatschappij, bedrijven en de politiek

FNV Vrouw is die organisatie. In de maatschappij, binnen bedrijven en in de politiek stellen we kwesties aan de orde, brengen vrouwen met elkaar in contact, delen kennis en ideeën en ontwikkelen we projecten om de positie van vrouwen te verbeteren. Dit doen we niet alleen, dit doen we met de inzet van heel veel andere vrouwen. Vrouwen die hun kennis, positie of ervaringen gebruiken om andere vrouwen te helpen en concrete resultaten te bereiken. Dat doen we al 70 jaar, en dat blijven we voorlopig nog doen ook.

Met vrouwen voor vrouwen, doe jij mee?

Zolang de arbeidsmarkt nog niet vrouwproof is, zolang er nog steeds vrouwen zijn die niet de kans hebben om economisch zelfstandig te zijn en bestaanszekerheid te hebben, zolang heeft FNV Vrouw een reden om zich in te blijven zetten. Maar dat kunnen we niet alleen, daarvoor hebben we jou nodig. Als lid, als vrijwilliger of als initiatiefnemer bij nieuwe projecten. Doe je mee?