Participatiedag Zaantheater voor tweede jaar op rij groot succes
Bernadette Vieverich, projectleider de Nieuwe Toekomst

Op donderdag 7 maart organiseerde FNV Vrouw in samenwerking met de Gemeente Zaanstad voor het tweede achtereenvolgende jaar de Participatiedag. Ruim honderd vrouwen met grote afstand tot de arbeidsmarkt (niveau: tot MBO2) kwamen ’s morgens het fraaie theater Zaantheater van Zaanstad binnenstromen. Ze konden hier inspiratie opdoen richting participatie en uiteindelijk economische zelfstandigheid: een betaalde baan. Er was kinderopvang geregeld zodat ook alleenstaande moeders met kinderen onder de vier jaar de dag konden bijwonen.

De dag werd geopend door Frida Ruhulessin, projectleider maatschappelijk domein van de gemeente Zaanstad. Zij interviewde wethouder Groothuismink die deze dag vanuit haar portefeuille werk en inkomen financiert. Groothuismink gaf aan dat ze het belangrijk vindt dat alle vrouwen economische zelfstandig zijn.

Daarna werd het programma afgetrapt door Geluks-professor Patrick van Hees. Vrouwen mochten een ‘gelukskaart’ uitzoeken met daarop een thema dat hen typeerde en dat voor ieder van hem de rode draad vormde voor de rest van de dag.

Hierna gingen de deelneemsters in twee groepen uiteen. Tijdens het speeddaten maakten ze kennis met vrouwen uit het bedrijfsleven, de politiek en het Vrouwennetwerk Zaanstad: ZaanLinQ. Ze lieten zich inspireren door de ervaring van deze vrouwen en vroegen om (werk) advies. In het tweede blok konden ze ontspannen, bijpraten en informele contacten opdoen tijdens een manicure in de schoonheidssalon door studenten van het regiocollege, enthousiast begeleid door Brenda Tjipjes.

De ochtend werd afgesloten met een lunch waar de aanwezigen konden netwerken en vervolgafspraken maken. Patrick van Hees sloot de dag af met een korte terugblik en een gelukswens voor de toekomst van alle aanwezige vrouwen.

Wat mij opviel is hoe graag al deze vrouwen aan het werk willen. Ze zijn gemotiveerd en enthousiast maar lopen vast in het alleenstaand moederschap, het feit dat ze geen of onvoldoende opleiding hebben, of omdat ze de wet- en regelgeving rondom werk en inkomen moeilijk te doorgronden vinden. Wethouder Groothuismink heeft inmiddels alle aanwezigen uitgenodigd voor een vervolgdag met de afdeling werk en inkomen van de gemeente Zaanstad. Ik wens hen van harte geluk met het vinden van werk en daarmee economische zelfstandigheid.