In 2018 bestaat FNV Vrouw 70 jaar en dat moet gevierd worden!

Een jubileum van 70 jaar is natuurlijk niet iets om zomaar voorbij te laten gaan. Zeker niet als je in die periode ook nog eens veel hebt kunnen betekenen voor de vrouwen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Vandaar dat we in 2018 ons jubileum vieren en natuurlijk ook verder gaan met het vrouwproof maken van de arbeidsmarkt. Want zover is het nog lang niet…

Gelijkwaardigheid, zelfstandigheid en arbeidsparticipatie

Bijna 70 jaar geleden is FNV Vrouw opgericht en al die jaren strijden we voor gelijkwaardigheid in zorg, economische zelfstandigheid en arbeidsparticipatie. Dit jaar deden we dat met onder andere een project waarin we armoede onder vrouwen aanpakken. We hebben – in samenwerking met andere organisaties – een project opgezet om de belabberde positie op de arbeidsmarkt van mishandelde vrouwen te verbeteren, met als resultaat dat verschillende gemeentes dit project overnemen! Ook hebben we de Oranjeleeuwinnen gesteund – wat zijn we trots op onze voetbalvrouwen! -, zijn we in gesprek met gelijkgestemde organisaties om elkaar te versterken en we houden ons bezig met de toekomst van de vrouw.

FNV Vrouw, nog steeds hard nodig

Dat we 70 jaar na de oprichting nog steeds zo actief zijn, is omdat het eenvoudigweg nodig is. Om een paar voorbeelden te noemen: de ongelijkheid op de werkvloer is heel hardnekkig, zo ligt ons inkomen 16% lager dan dat van onze mannelijke evenknie voor hetzelfde werk. Ook heeft 45% van de zwangere vrouwen te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie en 40% van alle vrouwen werkt op basis van onzekere contracten. En de recente #metoo-campagne heeft wel duidelijk gemaakt dat veel vrouwen zich op het werk onveilig voelen.

Vrouwproof arbeidsmarkt – de actie voor 2018!

Daarom gaat FNV Vrouw in 2018 aan de slag met het ‘Vrouwproof’ maken van de arbeidsmarkt. Een broodnodige actie zo blijkt uit bovenstaande feiten. We gaan dit doen door een instrument te ontwikkelen waarmee we bedrijven kunnen ‘meten’ op hun ‘vrouwvriendelijke klimaat’. Het meest vrouwvriendelijke bedrijf zal door ons in het zonnetje worden gezet.

Doe jij mee?

FNV Vrouw wil dat 2018 hét jaar wordt van een rechtvaardige positie op de werkvloer voor alle vrouwen. Jij kan ons daarbij helpen met jouw kennis, inzet en/of tijd. Doe jij mee?

2018, een feestelijk jubileumjaar

En dan nu, op naar ons feestelijke jubileumjaar 2018! Een jaar waar we nog meer willen bereiken en bijzondere mijlpalen willen markeren. Volg ons op social media en vier dit 70-jarig bestaan een heel jaar lang met ons mee!

Judy Hoffer
Voorzitter FNV Vrouw