Archief FNV Vrouw Magazine

fnvvrouw-digimagazine-71FNV Vrouwenmagazine april 2021
Een ander perspectief verruimt je blik – In dit FNV Vrouw Magazine staat perspectief centraal. Die stip aan de horizon die we, zeker op dit moment zo broodnodig hebben. Iets om naar uit te kijken. Want is die voorpret bijvoorbeeld als je een vakantie boekt of een kaartje reserveert voor een concert niet minstens zo belangrijk? En biedt de wetenschap dat er altijd licht komt aan het einde van een tunnel niet enige troost, zij het misschien een schrale? Perspectief maakt de dingen die tegenzitten draaglijk en motiveert om door te gaan.

We wensen je veel leesplezier!

fnvvrouw-digimagazine-70FNV Vrouwenmagazine december 2020
Blik op de toekomst – In dit FNV Vrouw Magazine werpen we een blik op de toekomst. We praten met programmamanager Samira Chabani over de visie van FNV Vrouw op de toekomst. En hoe keek jij aan het begin van 2020 naar het jaar dat nog zo maagdelijk voor je lag? Wat waren je plannen, dromen, idealen? Niemand die zich had kunnen voorbereiden op een jaar dat voor het overgrote deel in het teken stond van een virus. We werden in onze vrijheid beperkt en opeens spraken we over voor en wat we gaan doen na Covid19. Wat de toekomst gaat brengen weten we niet, maar dat mag ons niet weerhouden van het maken van plannen. Want leef in het nu en werk aan je toekomst.

We wensen je veel leesplezier!

fnvvrouw-digimagazine-67FNV Vrouwenmagazine september 2020
Discriminatie en inclusiviteit – In dit FNV Vrouw Magazine bespreken we een thema dat helaas nog steeds actueel is: Discriminatie. En in het verlengde daarvan, inclusiviteit. Je spreekt over discriminatie als iemand ongelijk wordt behandeld of zelfs achtergesteld op basis van kenmerken die er helemaal niet toe doen in een bepaalde situatie. Je kunt gediscrimineerd worden op basis van je afkomst, sekse, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of zelfs ziekte. Maar het tij is aan het keren. Over de hele wereld komen mensen in opstand tegen discriminatie en racisme.

We wensen je veel leesplezier!

fnvvrouw-digimagazine-67FNV Vrouwenmagazine mei 2020
In dit FNV Vrouw Magazine bespreken we een thema waar niemand omheen kan: Vrouwen in tijden van Corona. Toen we vol verwachting het nieuwe jaar 2020 ingingen, overheerste een algeheel gevoel van optimisme. 2020 zou voor velen hún jaar worden, zo was de verwachting. Bij het eerste bericht over een nieuw virus uit China namen we het aan voor kennisgeving. De ernst van de situatie was nog absoluut niet duidelijk. Zelfs toen het eerste geval zich in Nederland aandiende, drong het nog niet goed door. Dat kwam pas echt, toen minister-president Rutte aankondigde dat het hele land in lockdown zou gaan. Inmiddels was wel duidelijk dat we hier met een snel toeslaande ‘vijand’ te maken hebben. Meer dan het griepje waarmee sommigen het nog lang zouden bestempelen. Het hele land staat op zijn kop.

We wensen je veel leesplezier!

fnvvrouw-digimagazine-67FNV Vrouwenmagazine december 2019
In dit FNV Vrouw Magazine bespreken we wederom een mooi thema: Vrouwen en zorg. Zou het niet mooi zijn om te leven in een maatschappij waarin vrouwen en mannen daadwerkelijk gelijke kansen krijgen om betaalde arbeid en onbetaalde zorg te combineren? Om dit doel te bereiken, moet zowel op maatschappelijk, institutioneel als individueel niveau verandering plaatsvinden. In een McKinseyrapport is te lezen dat als Nederland ten aanzien van werkende vrouwen het best zou presteren van alle West-Europese landen, het onze economie 114 miljard euro extra zou opleveren. Als vrouwen hier net zoveel en op dezelfde plekken zouden werken als mannen, zou Nederland zelfs 221 miljard euro rijker kunnen zijn. Nederland heeft een goede basis van gendergelijkheid in de maatschappij, maar die zien we niet terug op de arbeidsmarkt, staat in het rapport. Het is zoals Anja Meulenbelt in haar column verwoordt: ‘Moederschap en zorg, moeten weer terug op de politieke agenda.’ Bij FNV Vrouw is en blijft het een speerpunt.

We wensen je veel leesplezier!

fnvvrouw-digimagazine-66FNV Vrouwenmagazine september 2019
De jeugd heeft de toekomst is een gevleugelde uitspraak. Die jeugd heeft FNV Vrouw keihard nodig om verder te kunnen groeien en bloeien. Samen met de achterban van de eerste uren die de vruchtbare bodem heeft gelegd waardoor FNV Vrouw de afgelopen jaren grotere en kleinere successen heeft kunnen boeken, vormt dit een mooi fundament. De generaties moeten de handen ineen slaan, want we hebben elkaar nodig. Hoe bereiken we de ‘jeugd’. We mochten ook een aantal bevlogen jonge vrouwen interviewen. Wat zijn hun drijfveren en wat heeft hen van de bank getrokken?

Het is weer een prachtig nummer geworden met vrouwen waar we trots op kunnen zijn!

fnvvrouw-digimagazine-65-web.pdfFNV Vrouwenmagazine maart 2019
We zijn trots om het thema van dit FNV Vrouw Magazine te presenteren: Heldinnen. Vrouwen die zich hard maken voor mensen die het minder goed getroffen hebben in onze maatschappij. Vrouwen als Catelene Passchier die van jongs af aan sociaal bewogen is en als ‘broekie’ de wereld wilde verbeteren. Of Samira Chabani, de nieuwe Programma Manager van FNV Vrouw die sociaal zijn en zorgen voor je medemens met de paplepel kreeg ingegoten. Els Kloek, onze gastcolumniste, weidde er een heel boek aan: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Een schitterend naslagwerk met levensverhalen van spraakmakende vrouwen die een opmerkelijke rol speelden in het verleden van Nederland.

We wensen je veel leesplezier!

fnvvrouw-digimagazine-61_w250_h353_w300_h225FNV Vrouwenmagazine december 2018
Met deze FNV Vrouw special willen we iedereen danken die in de afgelopen zeventig jaar verbonden is geweest aan FNV Vrouw. Al die mooie, prachtige, ambitieuze, krachtige vrouwen die samen met ons geschiedenis hebben geschreven. Dank je wel uit de grond van ons hart! Voor wat je vroeger hebt gedaan, wat je misschien nu (nog) doet en voor wat je in de toekomst zult doen. We hebben vrouwen zoals jou nodig. Om samen onze stem te laten horen. Zonder jullie, waren we nooit zover gekomen en samen mét jullie, hopen we nog veel meer te kunnen bereiken voor vrouwen.

Dus blijf vooral meedoen met FNV Vrouw en met het vrouwproof maken van de arbeidsmarkt.

Voor nu wensen we je veel leesplezier toe!

fnvvrouw-digimagazine-61_w250_h353_w300_h225FNV Vrouwenmagazine juli 2018
De arbeidsmarkt vrouwproof maken is het thema van het jubileumjaar van FNV Vrouw en ook het thema van dit e-magazine van FNV Vrouw. Dat FNV Vrouw 70 jaar na de oprichting nog steeds zo actief zijn, is omdat het eenvoudigweg nodig is. Om een paar voorbeelden te noemen: de ongelijkheid op de werkvloer is heel hardnekkig, zo ligt ons inkomen 16% lager dan dat van onze mannelijke evenknie voor hetzelfde werk. Ook heeft 45% van de zwangere vrouwen te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie en 40% van alle vrouwen werkt op basis van onzekere contracten. En de recente #metoo-campagne heeft wel duidelijk gemaakt dat veel vrouwen zich op het werk onveilig voelen.

In dit E-magazine, de resultaten van de door ons gehouden dialoogtafels. Deze uitkomsten tonen veel overeenkomsten met de column van SER-voorzitter Mariette Hamer. Wil je na het lezen van dit E-magazine en ons “waarom” voor dit thema, met ons mee doen om de arbeidsmarkt vrouwproof te maken?

Laat het ons hier weten.

fnvvrouw-digimagazine-61_w250_h353_w300_h225FNV Vrouwenmagazine maart 2018
2018 markeert het jaar waarin FNV Vrouw haar zeventigjarig bestaan viert. In dit magazine kijkt FNV Vrouw met gepaste trots terug op haar overwinningen in de afgelopen 70 jaar. Het behalen van resultaten op het gebied van vrouwenemancipatie is net topsport. Het vraagt om trainen, doorzetten, volhouden, tegenslag incasseren en blijven zoeken naar nieuwe en innoverende manieren om doelen te bereiken. FNV Vrouw is ook erg verheugd met de behaalde mijlpaal van “founding mother” Annemieke de Jong van Studerende moeders. Na 12 jaar doorzetten is er dan eindelijk formeel recht op zwangerschapsverlof in het MBO. Lees ook waarom wij met de overwinnaars uit ons project BAVV blijven zoeken naar nieuwe manieren om het armoedebeleid bij verschillende gemeenten te verbeteren.

Anno 2018 geldt nog steeds “samen sta je altijd veel sterker”. Doe daarom mee met FNV Vrouw om samen meer overwinningen bij te kunnen schrijven.

fnvvrouw-digimagazine-61_w250_h353_w300_h225FNV Vrouwenmagazine oktober 2017
In dit FNV Vrouwenmagazine speelt ambitie de hoofdrol. Het is een thema dat FNV Vrouw graag omarmt. Anno 2017 is het nog steeds niet zo dat het grootste deel van de vrouwen economisch zelfstandig zijn. Er is nog steeds ongelijkheid in beloning en er is een Postbus 51 spotje nodig om werkgevers erop te wijzen dat ze talent weggooien als ze een vrouw die zwanger is, niet aannemen. Kortom, er is nog meer dan genoeg te doen voor FNV Vrouw en alle organisaties die zich inzetten voor de groei en gelijkheid van vrouwen in onze samenleving. Een ambitie en missie die al 70 jaar hetzelfde is en zo zal blijven zolang het nodig is.

fnvvrouw-digimagazine-60_w300_h225FNV Vrouwenmagazine juni 2017
Dit keer een special over PITTIGE PLUSSERS, deze 40+ vrouwen met veel werkervaring mogen er wezen! Alleen hebben de arbeidsmarkt en werkgevers ANNO 2017 nogal wat moeite om door hun leeftijd heen te kijken. Heel jammer want deze vrouwen hebben veel te bieden. Precies om die reden schenkt FNV Vrouw aandacht aan dit thema met een gepassioneerde column van Patty Knoops, initiatiefnemer van Kijk Haar!, met de visie van FNV Vrouw op dit onderwerp en geeft zij een kijkje in de power van een aantal PITTIGE PLUSSERS.

fnvvrouw-digimagazine-59_w250_h353_w300_h225FNV Vrouwenmagazine maart 2017
Precies 100 jaar geleden, in 1917 kregen de vrouwen in Nederland passief kiesrecht. Daarom dit keer een special over VROUWEN EN POLITIEK. Vanuit verschillende invalshoeken is bekeken wat er sindsdien is veranderd op het gebied van vrouwen en politiek. In dit nummer een column van Khadija Arib, Kamervoorzitter van de Tweede Kamer. Samen met ons wacht zij nog op de 1ste vrouwelijke minister-president. Verder in dit nummer ook een overzicht van de voorvechtsters in de politiek en de visie van FNV Vrouw op het huidige politieke klimaat.

fnvvrouw-digimagazine-58_w250_h353_w300_h225FNV Vrouwenmagazine oktober 2016
Anno eind 2016 blijkt uit een onderzoek van de Sociaal-Economische Raad (SER) dat werkende mensen nog te vaak in de problemen komen als ze mantelzorg verlenen of kinderen hebben. De combinatie van betaald werk en mantelzorg of kinderopvang leidt geregeld tot stress-en gezondheidsklachten. Onze special over WERK-PRIVE BALANS sluit daar heel goed op aan. Met als primeur op de cover onze 1ste mannelijke columnist: Jens van Tricht. Hij deelt met ons zijn visie op het moderne gezinsleven en een goede work-life balance. Verder in dit nummer nog een aantal (werk-prive balans) ervaringsverhalen en de visie van FNV Vrouw op dit thema.

fnvvrouw-digimagazine-58_w250_h353_w300_h225FNV Vrouwenmagazine juni 2016
Special over VLUCHTELINGENVROUWEN met de visie van Elizabeth Bereket op de huidige vluchtelingenproblematiek. Elizabeth is projectleider bij VluchtelingenWerk Amsterdam en kwam op jonge leeftijd als vluchteling naar Nederland. Zij maakt zich hard voor een humanitaire visie op de opvang van vluchtelingen in hun regio en hier in Europa. Deze visie deelt ook Melissa Fleming van de vluchtelingenorganisatie van de VN, te zien in de bijgevoegde Ted Talks. Verder in dit nummer ook een terugblik op en fotoreportage van onze ALV, een kennismaking met onze nieuwe bestuursleden, de visie van FNV Vrouw op vluchtelingenvrouwen en het voorgenomen project voor deze doelgroep.

fnvvrouw-digimagazine-58_w250_h353_w300_h225FNV Vrouwenmagazine juni 2016
Special over VLUCHTELINGENVROUWEN met de visie van Elizabeth Bereket op de huidige vluchtelingenproblematiek. Elizabeth is projectleider bij VluchtelingenWerk Amsterdam en kwam op jonge leeftijd als vluchteling naar Nederland. Zij maakt zich hard voor een humanitaire visie op de opvang van vluchtelingen in hun regio en hier in Europa. Deze visie deelt ook Melissa Fleming van de vluchtelingenorganisatie van de VN, te zien in de bijgevoegde Ted Talks. Verder in dit nummer ook een terugblik op en fotoreportage van onze ALV, een kennismaking met onze nieuwe bestuursleden, de visie van FNV Vrouw op vluchtelingenvrouwen en het voorgenomen project voor deze doelgroep.