Logo netwerk vrouwen FNV  
6 oktober 2015 | EDITIE 18
 

12 en 13 oktober Workshop Persoonlijke Effectiviteit Netwerk vrouwen FNV Flevoland

Plezier hebben en effectief zijn in waar je mee bezig bent, geeft energie. Maar soms zijn er spannende situaties die je uit de flow halen en voor stress zorgen. Dit belemmert het vermogen om te vertrouwen op je eigen kracht. De workshop Persoonlijke effectiviteit wil je laten ervaren hoe je in die situaties jouw kracht hervindt en terugkeert naar effectief gedrag. De workshop Persoonlijke effectiviteit is bestemd voor vrouwen die hun functioneren willen verbeteren, zich veiliger willen voelen door meer op eigen kracht te vertrouwen. Ook in spannende situaties thuis en op het werk. 12 oktober van 19.30-21.45 uur, t Klankbord (het gebouw van het Leger des Heilskorps), Pianoweg 117, 1311 KC Almere en 13 oktober 2015 van 19.30 tot 21.45 uur Staetezaal in gebouw Laarstaete, Wold 1202, 8225 CB in Lelystad. Aanmelden: Lelystad@abvakabo.nl.
 

30 oktober 2015 Themamarkt Netwerk vrouwen FNV Noord Nederland 'Vrouw, werk en gezondheid'

Op 30 oktober organiseert dit netwerk een markt ter afsluiting van het jaarthema: Vrouw, werk en gezondheid. Met veel informatie, workshops en hapjes. Informatie en aanmelden bij: Marieke Vos m.vos@bg.fnv.nl
 

5 november 2015 Netwerk Vrouwen FNV Zuid Nederland

Het Netwerk Vrouwen FNV Zuid Nederland heeft weer een bijeenkomst gepland voor 5 november. Meer informatie: d.vanlent@bg.fnv.nl
 

Sociale Alliantie themadossier Zorg en armoede

Op 17 oktober is het Wereldarmoededag. Vrouwen lijden wereldwijd meer onder armoede dan mannen. Het themadossier van de nieuwsbrief van de Sociale Alliantie gaat over 'Zorg en armoede'. Met een vierluik over zorgarbeid, waarmee de redactie een aantal aspecten van de maatschappelijke discussie over armoede en zorg opnieuw naar voren wil halen.

Lees meer
 
 

Oproep voor studerende moeders

Studerende moeders en zwangere studenten lopen groot risico op studievertraging en/of studie uitval, vaak gepaard met een studieschuld. De uitval in MBO is 50% en in HO zelfs 75%. Samen met PILP, (Public Interest Litigation Project) is een onderzoek gestart naar de problemen die studerende moeders en zwangere studenten ervaren. De huidige praktijk met betrekking tot studerende moeders en zwangere studenten is mogelijk in strijd met Europese en internationale wet- en regelgeving. Vereniging Vrouw en Recht schreef hierover een brief naar de minister en dit wordt door het Steunpunt Studerende Moeders, PILP en het Clara Wichmann Proefprocessenfonds (CWP) onderzocht. Daarnaast buigt het Proefprocessenfonds zich over welke mogelijkheden er liggen voor het starten van een proefprocedure om deze groep vrouwen te ondersteunen. Studerende moeders en jonge moeders die een opleiding willen volgen maar daarin tegengewerkt worden of knelpunten ervaren worden opgeroepen zich te melden. Dit kan door je verhaal te sturen via het contactformulier van het steunpunt.

Lees meer
 
 

Interessante websites

Op de hoogte blijven van voor vrouwen belangrijke zaken? Neem een abonnement op de nieuwsbrieven van NVR (www.de-nvr.nl) , Atria (www.atria.nl ), Mama Cash (www.mamacash.org/nl )of Women Inc. (www.womeninc.nl )

 
 

80-jarig jubileum collectie Internationaal Archief Vrouwenbeweging.

Het IAV (Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging) bestaat 80 jaar. Het IAV wordt beheerd door Atria en is een van de oudste collecties over vrouwen en gender wereldwijd. Een unieke collectie die veelvuldig wordt geraadpleegd door een keur aan onderzoekers en andere gebruikers uit binnen- en buitenland. Op 3 december 1935 werd het IAV opgericht door de feministen Rosa Manus (1881-1942), Johanna Naber (1859-1941) en Willemijn Posthumus-van der Goot (1897-1989). Op donderdag 3 en vrijdag 4 december viert Atria het 80-jarig jubileum van de collectie IAV (Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging), met de internationale conferentie "Sharing the past, debating the present, creating the future: International conference on archiving in the 21st century". De conferentie gaat in op de betekenis van de collectie IAV, de invloed van vrouwenarchieven wereldwijd en werpt een blik op de toekomst. Met sprekers uit Egypte, Duitsland, Hongarije, Servië, Peru, Zuid-Afrika, Zweden, Engeland, Verenigde Staten en Nederland. Voertaal is Engels.

Lees meer
 
 

Hoe verdelen man en vrouw werk, zorg en invloed?

Het CBS maakte een prachtige interactieve brochure met feiten en cijfers over de verdeling van werk, zorg en invloed van mannen en vrouwen door de jaren heen. Via de link is de informatie te bekijken.

Lees meer
 
 

Dossier Zorg m/v

De Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) is vorig jaar gestart met een project Zorg M/V omdat men zich zorgen maakt over de gevolgen van de decentralisatie voor de positie van vrouwen. Het project Zorg M/V heeft tot doel meer bewustwording hierover en over de M/V verhouding in zorg en werk. In de position paper en het verslag van de expertmeeting is veel informatie te vinden.

Lees meer
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Netwerk Vrouwen FNV
E-mail: post@fnvvrouw.nl
Postbus 8576 | Amsterdam | www.fnvvrouw.nl