Logo netwerk vrouwen FNV  
16 september 2015 | EDITIE 17
 

24 september De kracht van vrijwiligerswerk Netwerk Vrouwen FNV regio Noord Nederland

Op donderdag 24 september van 10.00 tot 14.30 uur is er weer een nieuwe bijeenkomst over de Kracht van Vrijwilligerswerk! Deze wordt georganiseerd door het Discriminatie Meldpunt Groningen, Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn en FNV Vrouwennetwerk Noord. Het thema is bewustwording van diversiteit binnen het (vrijwilligers)werk. Voor iedereen die wil ontmoeten, inspireren en leren over diversiteit binnen het (vrijwilligers)werk. Locatie: Het Paleis te Groningen, Boterdiep 111, 9712 LM Groningen. Aanmelding: Marieke Vos : m.vos@bg.fnv.nl Lees meer
 

25 september Netwerk Vrouwen FNV. Praat mee over economische zelfstandigheid: wat zijn jouw eisen?

FNV Vrouwen eisen nog steeds economische onafhankelijkheid, gelijk loon voor gelijk werk, een goede verdeling van arbeid en zorgtaken. De thema’s zijn nog steeds relevant voor vrouwen (en mannen). Daarom willen wij met vakbondsvrouwen van vroeger en nu in gesprek om te kijken hoe het anders kan. Wat kan en moet de Vakbeweging doen om deze zaken structureel te verbeteren. Aanmelden: netwerkvrouwenfnv@gmail.com. o.v.v. 25 september 2015. Vrijdag 25 september 2015 van 13.30 – 17.30 uur in Cursus en vergadercentrum Domstad. Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht. Lees meer
 

9 oktober FNV Festival voor de Nacht

Werk jij regelmatig in de nacht of in de vroege ochtend, en wil jij je collega’s uit andere sectoren ontmoeten om te horen hoe zij daarmee omgaan? Wil je de nieuwste Nachtwerk-app als eerste proberen? Of ben jij OR-lid en wil je weten hoe andere OR-leden omgaan met vraagstukken over o.a. onregelmatige werktijden en werktijdregelingen? Is jouw partner nachtwerker en wil je weten wat de effecten zijn van nachtwerk? Nieuwsgierig naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten over werken in de nacht? Zoek je informatie over geschikte voeding tijdens de nachtdienst? Wil jij weten hoe het staat met je alertheid? Dit en nog veel meer hoor je tijdens het Festival voor de Nacht! Het festival vindt plaats op vrijdag 9 oktober 2015 (van 10 tot 16 uur) en is gratis toegankelijk voor alle leden van de FNV. Het wordt een spetterend festival met een kenniswagon, een ervaringsplein, een doe-plein, een debatruimte en een inspiratieplein. Op een super locatie in Amersfoort. Lees meer
 

10 oktober: Actiedag Young & United: kom ook

Dit is dé dag dat Young & United de politiek laat zien dat het jeugdloon afgeschaft moet worden. Het programma volgt nog, maar reserveer de datum vast in je agenda! Zaterdag 10 oktober in Amsterdam. Young en United is een beweging van werkende jongeren tussen de 17 en 23 jaar die strijdt voor volwassen loon vanaf 18 jaar, meer vaste contracten en banen waar je van kunt leven. Young & United wordt gesteund door de FNV en diverse (jongeren-)organisaties Lees meer
 

Werkgroep internationaal Netwerk Vrouwen FNV

Sinds kort heeft het Netwerk een werkgroep internationaal. Het doel is o.a. om de internationale solidariteit te versterken. Uitgangspunt van het internationaal werk van het Netwerk is dat het bijdraagt aan activerend vakbondswerk en zoveel mogelijk betrekking heeft op de eigen context van de leden. Het netwerk Vrouwen FNV ziet internationaal als meer dan financiering van initiatieven van vakbondsvrouwen over de grens. Wederzijdse uitwisseling en leren kan ten goede komen aan het versterken van het genderbeleid en het vakbondswerk voor en door vrouwen binnen zowel organisaties in andere landen als in Nederland. Door internationaal vakbondswerk een extra dimensie te laten zijn van het eigen vakbondswerk kan duurzame betrokkenheid worden gerealiseerd. Wie nog mee wil doen, kan zich aamelden bij: netwerkvrouwenfnv@gmail.com.
 

24 september: Atria Prinsjesdagborrel Toekomst zoekt vrouw

Technologische ontwikkelingen en robotisering nemen een enorme vlucht in onze samenleving. Welk effect heeft dit op de positie van vrouwen? Laat u inspireren door dagvoorzitter drs. Cocky Booij, (directeur VHTO - Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek) en sprekers als drs. Linda Kool (hoofdauteur van het rapport ‘Werken aan de robotsamenleving) en Janneke Niessen (Improve Digital).

Lees meer
 
 

29 september Talkshow M/V verschillen in de gezondheidszorg

Op 29 september 2015 (Dress Red Day) organiseert WOMEN Inc. i.s.m VUmc, een dag over de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. Met speciale aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Wat moet jij als vrouw weten? En wat moet je als arts weten om vrouwen goed te kunnen helpen? Locatie: Vumc, Amstelzaal en Foyer, De Boelelaan 1118 in Amsterdam, Tijd: 18.00 uur- 20.30 uur.

Lees meer
 
 

Kabinet stelt extra geld beschikbaar voor werkende ouders

Per 1 januari 2016 wordt de kinderopvangtoeslag verhoogd, evenals de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Per 1 januari 2017 krijgen partners van vrouwen die net bevallen zijn, recht op 5 dagen betaald kraamverlof i.p.v. de huidige 2 dagen.

Lees meer
 
 

Liesbeth Verheggen nieuwe voorzitter Aob

Weer een vrouw aan het roer van een FNV bond. Sinds kort is Liesbeth Verheggen de voorzitter van de Aob, de vakbond voor werknemers in de onderwijssector. Zelf afkomstig uit het basisonderwijs maakte ze een lange carrière in de onderwijsbond, die ruim 85.000 leden heeft. Sinds 1980 is ze actief in de bond, sinds 1994 in een bezoldigde functie. Het Netwerk wenst Liesbeth veel succes!

 
 

30 september Algemeen Overleg Arbeid en Zorg

Algemeen Overleg van de Tweede Kamercommissie van SZW over het onderwerp arbeid en zorg. Op de agenda staat o.a. het rapport van het onderzoek van professor Plantenga en dr. Remery van de Universiteit van Utrecht naar Mannen, zorg en werk.

Lees meer
 
 

12 oktober Expertmeeting Istanbul Conventie & Nederlands prostitutiebeleid in Europese context

Op 12 oktober in de middag organiseert de NVR een expertmeeting in het Europa Huis in Den Haag over de Istanbul Conventie & het Nederlands prostitutiebeleid in een Europese context. Aanmelden tot uiterlijk 8 oktober.

Lees meer
 
 

Vraag je vakbondscontributie terug

In veel cao's is afgesproken dat je een deel van je vakbondscontributie via je werkgever kunt terugkrijgen. Hoe werkt het? Simpel: print je jaaropgave contributie, onderteken deze en lever die in bij je werkgever. Als het in jouw CAO is opgenomen, krijg je een deel van het geld terug.

Lees meer
 
 

Steun het proefproces zwangere zelfstandigen!

Het proefproces voor zwangere zelfstandigen loopt al meer dan acht jaar. Dat kost veel geld. Deskundigen hebben kosteloos meegewerkt. FNV bonden betalen ook een deel van de kosten. Er is echter meer geld nodig! Doel van het proefproces is om financiële compensatie af te dwingen voor gedupeerde zelfstandigen die in de periode 2004-2008 zwanger waren en voor wie het verlof voor eigen rekening was. Wil jij ook doneren? Dat kan op IBAN NL81 INGB 0004 65 53 38 t.n.v. Vereniging voor Vrouw en Recht Leiden, o.v.v. bijdrage CEDAW zaken.

 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Netwerk Vrouwen FNV
E-mail: post@fnvvrouw.nl
Postbus 8576 | Amsterdam | www.fnvvrouw.nl