Logo netwerk vrouwen FNV  
11 augustus 2015 | EDITIE 16
 

25 september Bijeenkomst Netwerk Vrouwen FNV: Wij FNV Vrouwen eisen

Zaterdag 25 september 2015 van 13.30 – 17.30 uur in Cursus en vergadercentrum Domstad. Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht. De FNV Vrouwen eisen nog steeds: Economische onafhankelijkheid: slechts de helft van de vrouwen is economisch onafhankelijk. Gelijk loon voor gelijk werk: vrouwen verdienen 17% minder dan mannen voor hetzelfde soort werk. Goede verdeling van arbeid en zorgtaken: mannen werken vooral betaald, vrouwen zorgen vooral onbetaald. De thema’s zijn nog steeds relevant voor vrouwen (en mannen). Daarom willen wij met vakbondsvrouwen van vroeger en nu in gesprek om te kijken hoe het anders kan. Wat kan en moet de Vakbeweging doen om deze zaken structureel te verbeteren. Aanmelden? Stuur een mail naar: netwerkvrouwenfnv@gmail.com o.v.v. 25 september 2015.
 

Volg het Netwerk Vrouwen FNV op twitter

Het Netwerk is actief op twitter. Wil je op de hoogte blijven, volg dan @NtwrkVrouwenFNV
 

Activiteiten regionetwerk Vrouwen FNV Noord Nederland

Op 24 september is er weer een netwerkdag: De kracht van (vrijwilligers)werk. In samenwerking met Meldpunt Discriminatie en Jasmijn organiseert het Netwerk een dag van 10:00-15:00 met verschillende workshops zoals: interculturele communicatie, hoofddoek dragen, visitekaartjes maken, zin en onzin van vrijwilligerswerk, in gesprek over je cv, etc. Op 30 oktober organiseert dit netwerk een markt ter afsluiting van het jaarthema: Vrouw, werk en gezondheid. Met veel informatie, workshops en hapjes. Op 27 november: Bijeenkomst over afsluiting van het jaarthema en start van een nieuw thema. In de volgende nieuwsbrieven meer informatie.
 

Activiteiten regionetwerk Vrouwen FNV Zuid Nederland

Op 5 juni was er in Eindhoven een netwerkbijeenkomst. Een proeverij met veel verschillende onderwerpen. De reacties van deelneemsters waren vooral lovend en er kwamen veel ideeën voor volgende bijeenkomsten. De veelheid van onderwerpen ging voor een deel ten koste van de diepgang, daarom is besloten voortaan voor 1 thema te kiezen per bijeenkomst. Voor Zuid Nederland staat er een bijeenkomst gepland voor 5 november. In de volgende nieuwsbrief hierover meer informatie.
 

Teken petitie tegen zorgbeleid Kabinet

In de zorgsector werken veel vrouwen. Afgelopen jaar zijn alleen al 63.000 mensen ontslagen in de zorg vanwege de bezuinigingen. Waarom kiest de overheid ervoor om in zo'n cruciale (vrouwen) sector te snijden? Het werken in de zorg heeft de emancipatie van de vrouw jarenlang goed gedaan. Vrouwen staan ook in de frontlinie om aangesproken te worden om de extra zorgtaken op zich te nemen die ontstaan zijn als gevolg van deze wetswijzigingen. Vrouwen voelen zich vaak al extra verantwoordelijk en daar is de overheid zich goed van bewust. Hier wordt dan ook flink misbruik van gemaakt. Op deze manier komen de vrouwen totaal niet meer toe aan zelfontwikkeling omdat de werkdruk van deze vrouwen ook alsmaar toe zal nemen. Dit beleid zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zorg alleen maar achteruit gaat omdat de professionals ontslagen worden en hun werk niet meer kunnen uitvoeren. FNV Zorg en Welzijn is op 1 mei 2015 een volkspetitie gestart. Binnen zes weken tijd zijn meer dan 700.000 handtekeningen opgehaald. Het oorspronkelijke doel was 300.000. De volkspetitie loopt door tot 12 september. Op 19 juni is de tussenstand van de petitie overhandigd aan Staatssecretaris van Rijn en er is gezorgd dat er begin september een debat plaatsvindt in de Tweede Kamer. De ervaring leert helaas dat dit vaak niet genoeg is en om de druk op de ketel te houden. Daarom is er op 12 september in Amsterdam een demonstratie waar de FNV meer dan 50.000 mensen op de been wil krijgen. Heb je de petitie nog niet getekend, doe het dan snel: www.fnvvoorzorg.nl Lees meer
 

Mama Cash Dam tot Dam team 2015

Wil jij op je hardloopschoenen steun betuigen aan vrouwen, meiden en transgenders die opkomen voor hun rechten en gelijke kansen? Loop dan mee met Mama Cash in de Dam tot Damloop 2015 op zondag 20 september, van Amsterdam naar Zaandam. Meelopen in het team van Mama Cash biedt veel voordelen, zoals een startplek in het Goede Doelen vak, begeleiding bij je sponsorwerving en feestelijke ontvangst bij de finish in Zaandam met drankje en hapje. En het belangrijkste: de kans om iets concreets te doen voor vrouwenrechten. Wil je deel uitmaken van het Mama Cash team? Met € 25 inschrijfgeld en minimaal € 225,- sponsorgeld inzamelen. Meld je vandaag nog aan http://www.mamacash.org/nl/event/dam-tot-damloop/. Meelopen met je bedrijf of organisatie in het Mama Cash Team? Bel 020-5158700 of mail damloop@mamacash.org.

Lees meer
 
 

Gender Equality Index

Onlangs verscheen een nieuwe editie van de Gender Equality Index: een instrument waarmee de Europese Unie laat zien hoe het met de emancipatie in de lidstaten is gesteld. Nederland behoort tot de kopgroep en bekleedt een vierde plaats op de emancipatieranglijst. De index meet de (on)gelijkwaardige positie van vrouwen en mannen op thema’s gerelateerd aan Europese beleidsdoelstellingen, zoals werk, geld, kennis, tijd, macht en gezondheid.

Lees meer
 
 

Oproep Vrouwenvertegenwoordiger 2016

Ben jij degene die in 2016 de stem van de NL vrouw laat horen in New York? Sollicitaties tot 25 september 2015.

Lees meer
 
 

Zorg m/v: gendersensitief beleid bij gemeenten

Hoe kunnen gemeenten hun sociaal beleid zo inrichten en uitvoeren zodat mantelzorgtaken gelijker over vrouwen en mannen worden verdeeld? In een position paper van de Nederlandse Vrouwenraad, Movisie, Atria en Mezzo vindt u bijdragen van onderzoekers over m/v verschillen in de verdeling arbeid en zorg en informatie hoe verschillende gemeenten omgaan met de gevolgen van de decentralisaties voor de combinatie van zorg en arbeidsparticipatie.

Lees meer
 
 

Vrouw en techniek: Top meets Talent

Op 23 september 2015 organiseren KIVI NVI en Talent naar de Top in samenwerking met VHTO ‘Top meets Talent’ waar bedrijven en vrouwelijk technisch talent elkaar ontmoeten. Zo’n honderd vrouwelijke ingenieurs met (management)ervaring worden uitgenodigd. Een uitgelezen gelegenheid voor bedrijven om kennis te maken met vrouwen met talent en ambitie. Bedrijven kunnen deelnemen met enkele rolmodellen uit hun bedrijf.

Lees meer
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Netwerk Vrouwen FNV
E-mail: post@fnvvrouw.nl
Postbus 8576 | Amsterdam | www.fnvvrouw.nl