Vaderschapsverlof blijft aan magere kant

12 december 2013

Kersverse vaders krijgen drie extra dagen onbetaald verlof. Dat maakt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend. Voor de FNV gaat dit nog niet ver genoeg, maar werkgeversvereniging MKB-Nederland is boos over de voorgenomen uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen.
MKB-Nederland-voorzitter Van Straalen op NU.nl: ‘De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien’. Voor de FNV is dat een reactie uit de vorige eeuw. ‘In een moderne samenleving doe je dit samen. Niet alleen als moeder, maar als ouders’, zegt hoofdbestuurder Gijs van Dijk. 

Nederland loopt ver achter op de buurlanden. De FNV wil daarom naar uiteindelijk tien dagen betaald vaderschapsverlof voor vaders. ‘In België krijg je 10 dagen verlof, waarvan 3 betaald en 7 onbetaald. In Engeland en Denemarken krijg je 10 dagen helemaal betaald. In Duitsland krijgen ouders zelfs gezamenlijk 12 maanden, waarbij 65% wordt vergoed’, zegt Van Dijk. 

‘Werkgevers kijken alleen naar kosten op de korte termijn, maar het is niet meer dan normaal dat vaders bij het begin van de geboorte bij hun kind kunnen zijn. Dat zorgt voor meer evenwicht. Ik ben blij dat de politiek hier dus een eerste stap in neemt’, aldus Van Dijk.

Deel deze pagina Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen