Internationale Vrouwen Dag dinsdag 7 maart 2017 in de oude RINGERSFABRIEK

2 maart 2017

Maak je wijs met de robot over #echtebanen

Lokaal FNV NOORD WEST in samenwerking met FNV Vrouw

Stuurt de robot jou straks aan of houden we het heft collectief in eigen handen voor echte banen?

Uit FNV voorstudies en signaleringen door leden komt naar voren wat we nu al tegen komen in werkomgevingen als gevolg van digitalisering en robotisering. Bedreigingen en kansen, en daarom willen we als FNV vinger aan de pols houden van “die ongevoelige robot”. We willen in gesprek met elkaar als leden die gewerkt hebben of werken in de sectoren waar robotisering ter sprake is. Of nog staan voor vervolgopleiding en beroepskeuze. Om samen na te denken over de voorwaarden waarmee we invloed uit kunnen oefenen om daarmee aan de slag te gaan op de werkvloer en voor echte –nieuwe- banen.

Uit onderzoek blijkt dat robotisering de werkgelegenheid van vooral vrouwen bedreigt (soort werk, soort banen), er banen verloren gaan en banen voor terug komen. In werk en woon en leefomgevingen vinden grote veranderingen plaats door de robotisering. Hoe is de aanwas in nieuwe STEM banen, serieus met een knipoog: hoe wordt straks de was gedaan (robotisering). [bron Atria, brief Tweede Kamer, pleit voor emancipatiecommissie blijvend leren, technische opleidingen en beroepen, invloed vrouwen op beslissingen).

Esther de Jong, Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, over Fixing the System (brief aan vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer) en Pim Paulusma, FNV beleid, globaal over ontwikkelingen en mogelijkheden voor invloed op technieken, Robots en werk (advies Sociaal Economische Raad), spreken. Jullie geven met hen “de robot een duw op de arbeidsmarkt”.

Wij horen graag jullie stem, wat je meemaakt aan veranderingen, wat je ervan vindt en welke kansen je ziet. Met elkaar vormt dit een stevig geluid om de vraag: wat is onze winst met de robot! En hoe! Naast deze uitnodigende vraag dagen we jullie uit om kennis te maken met het kaasLAB. De kaasfabriek.nl. komt met het LAB naar ons toe om 3D prints te demonstreren en zelf een 3D FNV medaillon te printen. Tevens zet allesdoener, Irene Hemelaar, Vrouwenvertegenwoordiger Verenigde Naties (2016) de toon met het FNV lijflied.

Doe je mee, meld je aan FNVVrouwenNWest@gmail.com en laat weten of je mee eet (gratis voor FNV leden/niet leden € 7,50 incl. eten/koffie/fris).

Tot dan, met vriendelijke groet Saideh Hashemi, Ria de Graaf en Lili Brouwer
Werkgroep Int. Vrouwendag FNV Lokaal

Programma: 17:00 uur | Vrije Inloop met welkomstdrankje en kunst bewonderen op locatie 17:30 uur | Eten, ieder voor zich of samen 18:30 uur | Robots ruimen af 19:00 uur | Start Robots aan het werk met Esther en Pim 20:30 uur | Pauze 20:45 uur | KaasLAB en Lijflied FNV 21:30 uur | Afsluiten met netwerk leggen om “de robot”

Routebeschrijving: De stadskantine zit op de bovenste etage van de oude Ringersfabriek en is goed bereikbaar met eigen vervoer (parkeren Alkmaar Overstad) en openbaar vervoer (op 10 minuten loopafstand van Station Alkmaar en bus stop op de Kanaalkade t.h.v. de Ringersbrug over het kanaal). Voor degenen die een lift nodig hebben naar de bovenste verdieping in de oude Ringersfabriek graag melden i.vm. liftservice.

Adres: Noorderkade 1027, Alkmaar

http://lokaalfnv.nl/regio/alkmaar/activiteiten/2017/02/internationale-vrouwen-dag-7-maart-2017

Deel deze pagina Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen