Vrouw in de overgang moet om half 11 beginnen

23 februari 2017

Op 8 maart verschijnt het boek ‘Alles over werken in de overgang’, met succes je loopbaan vervolgen na je 45ste. Het is het eerste handboek dat de combinatie tussen overgang en werken maakt, aldus de auteur Saron Petronilia. Het helpt vrouwen hun overgangssymptomen de baas te worden zodat hun werk er niet onder lijdt. Het helpt ze ook te bepalen hoe ze hun werkzame leven de komende 15 tot 20 jaar willen inrichten.Naast nuchtere informatie, strategieën en tips zoals om half 11 beginnen, bevat dit boek een groot aantal interviews met vrouwen die vertellen hoe ze bleven presteren in deze levensfase.

Beste fase
Op dit moment is in Nederland ongeveer 1 miljoen werkende vrouwen in de overgang. Ze lopen aan tegen symptomen als concentratiegebrek, vergeetachtigheid en emotionele labiliteit. “En natuurlijk: opvliegers”, zegt Petronilia. Voor veel van hen kunnen overgangssymptomen ten koste gaan van hun arbeidsproductiviteit. “Echter, vrouwen zwijgen hierover uit angst voor hun positie, gaan meer verzuimen, laten het aankomen op een arbeidsconflict en/of stoppen met werken. Maar de overgang hoeft geen valkuil te zijn. Het kan juist de beste fase in hun carrière zijn.”

Hrm-rs over overgang
Voor het boek zijn ook werkgevers en hrm-ers geïnterviewd. Onderzoek heeft aangetoond dat 40 procent (check) van het verzuim van vrouwen in deze levensfase gerelateerd is aan overgangssymptomen. Een van de tips in het boek om verzuim te voorkomen is: flexibele werktijden. Als een vrouw de hele nacht naar het plafond ligt te staren, de ene na de andere opvlieger heeft opgevangen en pas om half 5 in slaap valt, is ze er enorm mee geholpen als ze pas om half 11 mag beginnen. Ze kan daarmee bijvoorbeeld voorkomen dat ze tijdens die vergadering haar emoties niet kan managen en in huilen uitbarst of uitvalt naar collega’s.

Over de auteur
‘Alles over werken tijdens de overgang’ is geschreven door Saron Petronilia, spreker, auteur en coach voor werkende vrouwen in de overgang. Eerder schreef zij ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ (2009), dat op dit moment zijn 4e oplage beleeft. In 2012 organiseerde Petronilia het Overgang Event 2012 voor werkende vrouwen, arbo-artsen en andere hulpverleners.

Nu verkrijgbaar via www.petronilia.nl

Deel deze pagina Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen