Afscheidssymposium Back to the future

Donderdag 17 november 2014 werd met het symposium ‘Back to the Future’ afscheid genomen van de directeur van FNV Vrouw,Tineke van der Kraan. Het afscheidssymposium vond plaats in De Burcht, een werkelijk schitterend gebouw vol vakbondsgeschiedenis. Een passende omgeving voor een echte vakbondsvrouw die zich 27 jaar met hart en ziel voor de FNV heeft ingezet.

Programma

Het programma van het symposium was divers, met inbreng van vrouwen van verschillende generaties en aandacht voor internationale soildariteit.

#FNVVrouwB2TF

De twee dagvoorzitters introduceerden ‘De Toekomst’ als thema. Deze dag werd in het diepste geheim voorbereid door het organisatieteam, een moeilijke taak met Tineke in de buurt!

Lili Brouwer, voorzitter van FNV Vrouw, opende het symposium.

Our future imagine it!
Jonge vrouwen formuleren hun wensen voor de toekomst, zoals een beter studiesysteem dat ook geschikt is voor jonge moeders. Er moeten betere regelingen komen voor zowel man als vrouw. Een vrouw moet niet bang zijn dat moederen voor minder kansen zorgt. Wensen die behalve bij de jonge vrouwen ook al bij hun moeders leefden. FNV Vrouw moet zich inzetten voor sterke, krachtige vrouwelijke kaderleden bij de nieuwe gefuseerde FNV.

POWER!
Annemarie Snels, topvrouw FNV, geeft een aantal tips aan jonge vrouwen aan de hand van haar eigen levensverhaal. Kernbegrippen zijn daarbij focussen, keuzes maken, ga er voor, zoek steun, grijp je kansen en ook vooral behoud je economische zelfstandigheid. Zet door, kies collega’s die je aanvullen en laat je goed voorlichten, ken je rechten en wees niet te bescheiden! Deel kennis en heb aandacht voor je sociale netwerk.

Geloof in jezelf, leid jezelf, bereid je goed voor, ga conflict niet uit te weg, hou rekening met anderen en zoek de goede balans in werk en prive. Annemarie adviseert jonge vrouwen een zelfbewuste, sterke en vrouwelijke houding in het leven. 

Ken je geschiedenis
Na de serieuze levenslessen een leerzaam spelletje. De kennis van de aanwezigen over bijzondere vrouwen in de geschiedenis wordt getoetst. Er wordt gemakkelijk begonnen. Maar bij de naam Alida de Jong haken de meeste vrouwen af. Deze bijzondere vrouw leidde de vakbond voor naaisters en de Hollandia stakingen in 1931. Helaas is zij het slachtoffer geworden van het nationaal-socialisme en in Sobibor omgekomen. Conclusie van deze compilatie is dat vrouwen nog veel meer zichtbaar moeten worden in de toekomst. 

Ans de kapster komt afscheid nemen
Ans, een Amsterdams typetje uit de rosse buurt die als kapster goed voor het haar en het hart van haar meiden zorgt, komt afscheid nemen van Tineke nemen op haar eigen wijze.  Ze zingt voor het afscheid een mooi lied voor Tineke in Amsterdamse sferen. De zaal zingt en lacht mee.

Het eerste deel van de middag wordt afgesloten met een hiphop bewerking van het FNV Vrouw lied uit 1981.

Design the Future
Een paneel van vrouwen in verschillende levensfasen houdt een talkshow over actuele vrouwenthema’s: waar loop  je tegenaan, waar heb je behoefte aan. Empowerment van vrouwen en creëren van noodzakelijke voorwaarden zoals kinderopvang zijn belangrijk. Daarnaast scholing op kennis over genderspecifieke onderwerpen en bewustwording. Er is nog voldoende werk te verrichten!

Reveal the Future
Met dit programmapunt komt een einde aan de middag. Er wordt aandacht gevraagd voor het project van SAVE in India om de toekomst van textielmeiden te veranderen. SAVE werkt samen met FNV Mondiaal. Een goed doel waarvoor Tineke ons vraagt om een bijdrage te leveren.

Het laatste woord is (zoals gewoonlijk) aan Tineke die het organisatieteam bedankt en nog een samenvatting presenteert van al haar werkzaamheden in de 27 jaar bij de FNV waar ze met heel veel plezier gewerkt heeft. Trots is ze op de FNV Vrouw die met veel inzet en het motto ‘sterk en slim’ is blijven bestaan. Bij een rondje in de regio’s kreeg Tineke van al die actieve vrouwen wensen mee voor de toekomst die nu in de vorm van een wensenboom gepresenteerd worden.

Tineke zelf schetst haar beeld van de toekomst over 20 jaar: het is normaal om economisch zelfstandig te zijn, partners hebben gelijkwaardige rollen, discriminatie is iets van het verleden, we delen kennis en welvaart wereldwijd, we genieten, misstanden worden aangepakt. Laten we samen bouwen aan dit mooie toekomstbeeld!

 

Magazine: dag Tineke!

Terugkijken op deze mooie dag kan via deze film gemaakt door Buurttelevisie Amsterdam.

Deel deze pagina Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen